Post-Oksidasyon

Post-oksidasyon

Nitrürleme işlemini takiben yapılan oksidasyon işlemine post-oksidasyon adı verilmektedir. Bu işle ile malzeme yüzeyinde ince bir Fe3O4 (manyetit) tabakası oluşturularak ürünlerin korozyon direncinin artırılması hedeflenir.

Post-oksidasyon işleminin avantajları

Plazma nitrasyon işlemi ile yüzey sertliği ve aşınma direnci artırılan çelik parçalar ilave olarak post-oksidasyon işlemi uygulandığında korozyona karşı da çok daha dirençli hale gelir. Bu işlemin gerçekleştirildiği parçalar malzeme cinsine ve uygulanan post-oksidasyon işlemine bağlı olarak Korozyon Tuz Testi’nde 96 saat,240 saat, 300 saat ve üzeri direnç göstermektedir.

Post-oksidasyon işlemi otomotiv, hidrolik, makine imalat sanayi, metal enjeksiyon sanayi gibi sektörlerde kullanım alanlarına sahiptir.

Endüstride daha çok siyahlaştırma, karartma gibi isimlerle tanınan oksidasyon işlemi parçalara kazandırdığı koyu mavi-antrasit rengi ile görsel bir çekicilik de sağlar.

Çevre dostu bir oksidasyon işlemi

Çevreye ve çalışan sağlığına olumsuz hiçbir etkisi olmayan Plazma Nitrürleme işleminin devamında yapılan post-oksidasyon uygulaması doğaya hiçbir zarar vermez.

Böylece post-oksidasyon işlemi şimdiye kadar korozyon direncini artırmak amacıyla kullanılan yaygın uygulamalar olan kimyasal ya da elektro-kimyasal yöntemlere göre önemli bir üstünlük sağlar, çevre dostu bir alternatif oluşturur. Krom kaplama vb. yöntemlere karşı da etkili bir çevreci seçenektir.

 

?